Novi Sad
06.02.2014.
07:04 > 09:56
Novosađanin Srđan Srđanov pokušava da pokrene veb platformu kako bi se kupcima stanova omogućilo da imaju uvid u projekat u koji ulažu novac i tako sprečila prevara investitora.
  • harry

    07.02.2018 17:04
    Pozdrav Ja sam sretan što dijelim svoju sreću na ovoj web stranici
    Jučer sam dobio glavnu karticu i plaća mi 2500 eura (dvije tisuće i petsto eura) na mjestu.
    Ponovno sam pokušao danas i isplaćeno je 2500 eura, Ova glavna kartica mi daje 2500 $ dnevno 6 mjeseci.
    Ako vam je potrebna hitna novčana sredstva, možete dobiti i ovu majstorsku karticu,
    samo se obratite divinecardhacker@gmail.com
    ili pošaljite whatsapp poruku na +14243655441
    Kladim se da je ova karta bolja od zajmova, samo se prijavite i dobit ćete svoju karticu
  • 07.02.2014 13:11
    LINOLEUM
    Sve podatke u vezi investitora i dozvola za gradjenje se mogu dobiti i u Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove ili na sajtu iste u registru investitora.Dobar pokušaj Srdjane ,a kako ti dolaziš do podataka.
  • NN

    06.02.2014 20:48
    samo napred Srdjane
    Ideja je dobronamerna i vredi, cini mi se, pokusaja. Ako i ne uspe, barem si pokusao i stekao iskustvo. Mozda za neki sledeci projekat. I tako sve dok ne upali.
    Zelim ti sve najbolje.
  • Toma

    06.02.2014 19:39
    naivni i lakoverni
    e dragi moji, ne moze se preko leba pogace. tako su vas i jezda i dafina opajali.

    Imam i ja resenje za sprecavanje prevare investitora.

    Zovu se pravna drzava i goli otok.
  • Vladimir

    06.02.2014 17:58
    Kasno je to sve, od stanogradnje i onako nema nista bar za dugo vremena, premalo je kupaca za sve krokodile.
  • Jaca

    06.02.2014 17:47
    Srđane,
    da li znaš da si se slikao ispred zgrade koja je jedna od najvećih prevara u gradu?
  • c57

    06.02.2014 15:55
    samo dobar informacioni sistem i kontrola investi
    Podržavam svaku ideju kojom bi se stopirali „uspešni investitori „.
    Treba napraviti javnu agenciju za izgradnju.
    Svi kupoprodajni ugovori za stanove u celosti sa tekstom , treba da budu na internetu.
    Svi tzv „ investitori „ , stanovi u izgradnji , predugovoreni stanovi , sve dozvole , svi projekti za njih , sve tužbe oko njih , sva trgovina njima , sav nadzor , imovinsko stanje investitora , njegovo novčano stanje , krediti uzeti od banaka --- treba da budu u jednoj javnoj evidenciji.

    Banke da imaju kontrolu / nadzor faznog trošenja kredita samo na osnovu forografija o izvršenom poslu -- baš za stambenu izgradnju.
    Na taj način će kupac dobiti ono što plati.
  • xy

    06.02.2014 15:41
    Ja i dalje ne vidim kako će ova inicijativa da spreči nekog investitora-prevaranta da pobegne preko granice s tuđim novcima...
    Dok mi budemo lepo preko neta gledali dokle je stigla gradnja i iščitavali javno objavljenam dokumenta, šta će sprečiti nekog od tih kriminalaca da sedne u avion i ode npr. na Maldive... I ćao!
    Više ne bih nikome u ovoj državi dala 100 dinara unapred, a kamoli hiljade i hiljade evra, pa da kao ja, bez ikakve moći i zaštite od strane države, kobajagi "nadzirem gradnju". SMEŠNO!
  • dusan

    06.02.2014 15:19
    ferdinand
    dobra ideja,ali ja sam vec pao od prpadnika mlade bosne.zato kupujte samo starogradnju.
  • Pomagač

    06.02.2014 12:56
    Mešalica
    Podržavam Srđana, uvek sam za građansku inicijativu koje u Srbiji nema a razvijene zemlje je i te kako poznaju.
    Ja sam kupila stan u izgradnji ali sam dobila ključeve, moj investitor je " PAO " na sledećoj zgradi. Svi investitori su kratki za jednu zgradu i pitanje je samo kada će pući.
    Pored uvida u urednost papira za izgradnju vrlo je bitno imati uvid u novčana sredststa i nekretnine sa kojima raspolaže investitor. Naime kada investitor ne može da otpočne ili završi gradnju na sudu se utvrdi da on nema imovine iz koje bi se oštećeni naplatili.
    Novac koji kupci stanova uplaćuju investitoru mora biti korišćen baš za tu zgradu, ( do sada oni uzmu novac za sledeću zgradu a završavaju predhodnu ) pa tako dok ne puknu. Zato novac koji kupci uplaćuju mora da bude na posebno kontrolisanom računu SAMO za tu zgradu u ovome mora da pomogne država ( ne znam kako ali država mora da zna )
    Podržavam Srđana i " Mešalicu " žao mi je svih poštenih građana koji su dali sve što imaju, podigli kredite a do stanova nisu došli ali ovo mora da se reši uz pomoć lokalne samouprave i države.
    Sudovi su uveli poseban program kod overe ovih ugovora koji "prepozna" da je ugovor o kupovini stana već overen u sudu i to je jako dobro ali nije dovoljno.Ovo je nova priča i tiče se višestruke prodaje jednog istog stana.
    Srđane srećno.
  • dj

    06.02.2014 12:22
    @Vice Advice
    Prijatelj advokat je ostao prevaren, tako da i ta priča pada u vodu.
  • 06.02.2014 12:20
    25 000 nije slucajno
    Drzava je kriva i tu nema nikakvih prica, oni su to mogli odmah na startu da sprece ali nisu jer su verovatno saradjivali
  • Stanko

    06.02.2014 11:58
    Ime
    Eh moj Srđane, lepo ti je ime, ali nisi razmislio da živimo u Srbiji gde je zakon neobavezujući za onoga ko ima novac. Svi investitori i izvođači stambenih zgrada imaju stanova i poslovnih prostora na rentiranju, pokušaj ako saznaš koji je njihov, useli se i brzo će te policija sa sudskim nalogom ili bez njega izbaciti i pri tome, ako se odupreš, dobro izmlatiti.
  • Ljiljana

    06.02.2014 11:53
    Sistem
    Sve zavisi od sistema - ja zivim u zemlji gde u jednoj ustanovi, moraju svi da se prijave koji zele da kupe stan, kao i oni koji prodaju, tako i za iznajmljivanje stanova - zgradu moze da pravi sao onaj ko moze da zatvori finansijsku konstrukciju, firma je nadlezna za dalju prodaju, ili iznajmljivanje stanova, sve pare idu u firmu, pa kada se odbiju svi porezi, prebacuje se na racun onoga ko prodaje/izdaje. Isto tako, ko kupuje stan, idu provere, ili da ga iznajmi, ne mozes da iznajmis stan ako nemas primanja, retko da se to moze uraditi (na divlje), ima....ne kazem...dakle sistem....
  • sima

    06.02.2014 09:55
    jedan od prevarenih
    Apsolutne zastite nema, jer su u sprezi investitori, njigovi portparoli, advokati, agencije i pojedini drzavni sluzbenici koji daju dozvole. Trebalo mi je skoro 5 godina da se izvucem iz bunara u koji su me bacili. Jedino ispravno resenje je dati pare kada se dobiju kljucevi i provere svi papiri.( moze unapred samo kapara ne veca od 5% vrednosti stana),i dobar ugovor OVEREN U SUDU, sa garancijama za kasnjenje investitora.
    Moj investitor nije mene prevario sto je to hteo, nego je propao.I tuzili su ga kupci i tukli ali nista nisu izvukli jer nema nista na sebi, na sud jednostavno nije dolazio...
  • 06.02.2014 09:52
    Brus Vilis
    Dobro je Srdjane, ovo je odlična ideja i samo guraj. U početku ćeš ti vijati investitore da iznose podatke na tvom sajtu, ali ako ustraješ uloge će se promeniti, u tvoju i korist svih gradjana. Srećno!
  • 06.02.2014 09:48
    Jos da smisli kako da spreci falsifikovanje tih dokumenata i resio je pola problema
  • igor

    06.02.2014 09:21
    pa...
    ...ko se još od pre deset godina nije naučio da ne kupuje u izgradnji neće ni sada.
  • Jedan od 25000 prevarenih

    06.02.2014 09:14
    Sve prevare su se dogodile zato što je država učestvovala u njima. Bez podrške sistema ovakve stvari nikada ne bi mogle da se dese. Nadam se da će EU pritisnuti vlast u Srbiji da reši pitanje prevarenih građana, kao što bez pritiska spolja ne bi bilo ni restitucije, ni obeštećenja štediša propalih banaka itd.
  • PreduzetnikNS

    06.02.2014 09:13
    Odlična ideja, ali...
    nikako nije izvodljiva u Srbiji. Jer mu niko neće dati na uvid nijedan od tih dokumenata a ni bilo kakve informacije!

    Jer to jednostavno nije transparentno za obične ljude...
  • slobodan

    06.02.2014 09:09
    Ja to tako
    Eeeeeee ljudi moji birokratija je cudo. Da smo u normalnoj drzavi, razno razni inspektori bi svakodnevno obilazili gradiliste da vide da li investitor postuje proekat i dinamiku gradnje, pa se nebi desilo da zgrada odstupa od proekta. Kod mene u zgradi krov, terase cure na sve strane. Investitor isao logikom da jeftino prodje i ugradio sta je ugradio, normalno nije bilo nikoga da to kontrolise a kad zamazu malterom nemozes posle da vidis. Kad dodju ovi da urade tehnicki prijem, gledaju sto pre da maknu sa investitorom na rucak i ako dobiju jos koji dinar odlicno. Da skoro sam bio u Radnickoj 2 da pitam za Skupstinu stanara, oni su tek genijalci. Zakon koji je donet 2011 god o odrzavanju stambenih zgrada do 31.12.2013. tumacili su na jedan nacin, a od 01.01.2014. tumace na drugi nacin, ja ih pitam kako sad to oni kazu eto mi ga sad tumacimo tako. Kazu sad se pozivaju na uredbu iz 1993.godine pa rade po njoj, kako uredba iz 1993 godine moze da blize uredjuje zakon iz 2011 godine, pitanje je sad. Al se nadam kad udjemo u Evropsku uniju da ce oni ,Evropska unija, da shvate koliko grese sto njihove zakone ne usklade sa nasim, a ne obrnuto.
  • 06.02.2014 09:07
    realno....
    Zaludan ti posao mladi covece. Prevara ce biti i postojace sve dok drzava dozvoljava gradnju i prodaju komercijalnih stanova pravnim licima,preduzecima registovanim za 100 dinara,sa osvnivackim kapitalom od max 500 eura. Ovde u ovoj zemlji sistem je postavljen na takav nacin, da je prevara dozvoljena.Na tom konceptu se bazira i bankarski sektor...a ko je video malo sveta,zna ekonomskte prilike,tokove i zakonitosti koje vladaju kod njih,onda zna da to nije nas izum...samo smo prepisali njihovu zakonsku regalativu,jedan deo...onaj drugi deo o sankcionisanju sistemom dozvoljene prevare nismo,nazalost ! A svi Vi i moja malenkost pitajte se zsto nismo...licno,mislim da znam odgovor, zasto nismo...
  • vice advice

    06.02.2014 08:58
    Ne zalite stotinak evra datih advokatu koji ume sve da proveri. Moze vam ustedeti desetine hiljada evra propalih kod prevaranata. Kupujte samo uknjizene 1/1 vlasnistvo nekretnine bez ikakvih tereta. Kad svi kupci postave takav zahtev on ce morati da bude ispunjen. Ko hoce da se bavi gradnjom i prodajom stanova trebalo bi da ima novac na racunu, bankarsku garanciju ili uknjizenu hipoteku. Urediti zakon, srediti sudske registre i uvesti red.
  • Srdjan

    06.02.2014 08:55
    Mesalica
    Pozdrav,
    Hvala svima na komentarima i predlozima. Ne znam da li je uobicajno da se akter vesti ukljucuje u raspravu ali ja verujem u multimedijalnost novi medija.
    Mesalica nije zamisljena kao neka vrna lista vec kao osnov da se promovisi savesna gradnja i poslovanje. U prvu plan izlaze investitori koji svojim klijentima obezbedjuju najbolju usluge a sa druge strane ohrabruje kupce stanova se bolje povezu i zajedno nadziru izgradnju svog doma.
  • Miljana

    06.02.2014 08:45
    Svaka cast na ideji, samo napred! Dosta je u Novom Sadu bilo raznih dijabola i galebova!
  • Boki NS

    06.02.2014 08:40
    Naša zemlja i vlasti poslednju deceniju su se postarali da se sve lakše dođe do stana, tako što su već dobro, a tek će, oborili cenu kvadrata.

    Neko misli da mu stan vredi 1000€/kvm..? Probajte, oglasite stan, testa radi, sada nećete dobiti ni 700 realno...! Kada prođe priča o kalorimetrima i grejanje poskupi 3-4 puta, čekaju nas još divljanje sa porezima i "usklađivanje cena sa regionom" za struju, vodu, i vazduh... Cena kvadrata u Novom Sadu će tada dakle doći na oko 300€/kvm realno, koliko će i koštati da sediš jedan mesec sa svećom u 50 kvadrata nekog limana recimo ili grbavice...
  • zzz

    06.02.2014 08:26
    zzz
    Mani se corava posla , ovi ce te saraniti.
  • Laki

    06.02.2014 07:57
    Kasno
    Marko na Kosovo stize.A prevara je bilo i bice,zato sto su "investitori" zasticeni kao beli medvedi.U svakom slucaju dajem punu podrsku momku, koji ima volje i zelje da na ovaj nacin pomogne drugima.
  • Iskusni

    06.02.2014 07:56
    Bez države nema zaštite
    Ovo bi bilo dobro da investitori kreću od nule. Ali, većina njih su prevaranti koji su se utalili sa "poštenim" državnim službenicima. Naime, investitori svakih godinu dve otvaraju nove firme, bilo na svoje ime ili raznih svastika...
    Jedino pravo rešenje je da se zabrani uplata avansa ako investitor ne izda garanciju banke ili da hipoteku na SVOJU imovinu.
  • Vlada

    06.02.2014 07:48
    ...
    Bez obzira što je ovo pamet u iznudici, ideja je ODLIČNA. Šta će biti od priče i zamisli, živi bili i videli. Iako idejni tvorac ovog rešenja preferira ubijanje životinja (videti njegov fb profil), za ovu ideju glasam pozitivno.
  • LimanacNS

    06.02.2014 07:29
    Demokratija
    Država u kojoj građani moraju da imaju inicijativu i sami se organizuju u poslovima koje treba ta ista država da radi.
  • Djura

    06.02.2014 07:24
    Kasno si se setio gari , gradnja i pljacka prodjose nego napravi ti nama aplikaciju kako da nafatamo ove prevarante na Maldivima jel kojekud
  • 06.02.2014 07:17
    Odlična ideja
    Nije napisano, ali mislim da bi bilo dobro da se prati i finansijski aspekt gradnje, u smislu da se evidentiraju plaćene situacije kod izvođača radova. One ne mora biti izraženo u novcima nego da se napiše da je situacija - račun overen dana tog i tog a plaćeno dana tog i tog. Bez iznosa, samo datumi. To mnogo više može reći o investitoru nego svi skupljeni papiri.
    Takođe veliki problem predstavlja praksa investitora da dodaju spratove za koje nemaju dozvole i onda takve stanove prodaju koji se ne mogu kasnije uknjižiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna